Puhtaassa sisäilmassa on helppo hengittää

Talvisin hengitämme valtaosan päivästämme sisäilmaa. Kodin puhdas sisäilma vaikuttaa terveytemme lisäksi oleellisesti siihen, miten me kotona viihdymme. Kun talo on rakennettu oikein ja ilmanvaihto toimii tehokkaasti, on kodissa hyvä ja helppo hengittää ilman pelkoa päänsärystä tai muista terveyshaitoista. Sopiva ilmankosteus ja huonelämpötila sekä tuoksuttomuus ovat merkkejä puhtaasta sisäilmasta. Ammattitaitoinen ja sääolosuhteet huomioiva rakennustapa yhdessä oikein säädetyn ilmanvaihdon kanssa takaa puhtaan ilman kotiin.

Turvalliset seinät tekevät kodin

Jukkatalojen suurelementit rakennetaan kuivissa sisätiloissa, suojataan kuljetuksen ajaksi ja saadaan rakennuspaikalla nopeasti säältä suojaan. Elementtien rakentajina ovat ammattilaiset, joiden yksi tärkeimmistä tehtävistä työssä on huolehtia siitä, että jokainen linjastosta ulos tuleva elementti täyttää tiukat laatuvaatimukset.

Jukkatalon seinärakenteen voi valita kolmesta eri vaihtoehdosta:

1. Aitojukan elementtien eristeenä toimii mineraalivilla. Höyrynsulkumuovi on sijoitettu elementin sisään, jossa se ei pääse vahingoittumaan. Aitojukan rakenne on usean vuosikymmenen kokemuksen perusteella pitkäikäiseksi ja turvalliseksi todettu, yleisesti pientalorakentamisessa käytetty ratkaisu.

2. Ekojukan seinät on eristetty jämäkällä ja ekologisella Ekovilla-levyllä. Ilmansulku on tässä rakenteessa kosteutta ohjaava. Ekovilla-eristeen puukuidut osallistuvat sisäilman kosteuden tasaamiseen. Ekojukkaan on hyvä valita höyryä läpäisevät hengittävät sisäverhousmateriaalit, jotta seinien eristerakenne toimii parhaalla mahdollisella tavalla.

3. Jukkatalo tarjoaa uutuutena myös muuttovalmiin Hirsijukan, jonka hirsiseinät toteutetaan hirsitalojen markkinajohtajan Kontion ammattitaidolla. Hirsitalossa on tutkitusti erittäin puhdas sisäilma. Luonnonmukaisen hirren eristyskyky on erinomainen. Se tasaa myös tehokkaasti sisäilman kosteutta ja lämpöä eri vuodenaikoina lisäten asumismukavuutta. Kontion lamellihirret liimataan myrkyttömällä liimalla tiukkasyisestä sydänpuusta.


Hirsiseinät varaavat keväällä ja syksyllä lämpöä ja kesäisin yön viileyttä. Näin hirsi toimii energiatehokkaasti tasaten lämpöä ja vähentäen samalla lämmitys- ja viilennystarvetta.

Tehokas ilmanvaihto

Ammattilaisten suunnittelema ilmanvaihto lähtee oikein sijoitetuista ja säädetyistä tulo- ja poistoilmaventtiileistä. Ilmanvaihto toimii oikein kun sisälle jätetään lievä alipaine, näin kosteus ei tunkeudu rakenteisiin. Rakennuksen tuloilmaventtiilit sijaitsevat oleskelutiloissa, poistoilmaventtiilit taas sijoitetaan paikkoihin, joissa kosteutta, hajuja ja epäpuhtauksia muodostuu eniten. Koneellinen ilmanvaihto toimii luotettavasti ja sen tehokkuutta on tarpeen vaatiessa helppo säätää. Ilmanvaihtokoneiden automaatio kehittyy kokoajan. Nykyiset ilmanvaihtokoneet mittaavatkin automaattisesti poistettavan ilman kosteutta ja tehostavat ilmanvaihtoa esim. suihkun ja saunan aikana.

Raikas Arki

Tehokas ilmanvaihto poistaa huonetilasta epäpuhtauksia ja tuo tilalle raikasta puhdasta ilmaa. Oma hengityksemme, huonekalut, tekstiilit ja lemmikkieläimet tuottavat ilmaan kaiken aikaa hiukkasia, jotka poistuvat oikein toimivan koneellisen ilmanvaihdon ansiosta. Omilla arkisilla valinnoillamme voimme myös vaikuttaa kodin ilmanlaatuun. Sopivaksi säädetty sisälämpötila ja riittävä pölyävien tekstiilien imurointi ja tuuletus parantavat osaltaan ilmanlaatua ja tekevät siitä raikkaan hengittää niin isoille kuin pienillekin asujille!

Lue lisää Jukkakotien seinärakenteista täältä: https://www.jukkatalo.fi/nain-rakennamme/