Osa 2/5

Mitä talolla tapahtuu ennen pintatöitä?

Porin asuntomessuille valmistuvan Jukkatalon Taimin pintatöistä vastaa perhe itse. Ennen pintamateriaalivaihetta on rakennustyömaalla työskennellyt eri vaiheissa monia ammattilaisia. Päästetään muutama heistä ääneen kertomaan omasta työvaiheestaan. Onnistunut ja hyvin aikataulussa pysyvä projekti edellyttää saumatonta yhteistyötä näiden ammattilaisten välillä.

Väliseinävaihe

Lattian valamisen jälkeen on vuorossa väliseinävaihe. Väliseinien rungot kootaan mahdollisuuksien mukaan lattialla, jonka jälkeen ne nostetaan pystyyn ja levytetään. Sähkö – ja putkimiehet huolehtivat oman osuutensa, ennen kuin väliseinät levytetään umpeen. Mittanauha ja vatupassi on väliseinävaiheen tärkeimmät työvälineet, sirkkelin lisäksi!

– Kirvesmies Mikko

Talotekniikka

Talotekniikkaa tehdään Jukkatalon kohteissa kolmessa eri vaiheessa. Ennen lattianvalua, väliseinävaiheessa ja pintamateriaalivaiheen jälkeen, kun taloon lisätään lopulliset rasioinnit, katkaisimet ja kiinteä valaistus.

– Talotekniikan asentaja Juha

Tasoitus ja pohjamaalaus

Tasoitus – ja pohjamaalausvaihe kestää kokonaisuudessaan noin 2 viikkoa. Tasoituskertojen välillä seinien täytyy hetken aikaa kuivua. Tasoite levitetään seiniin koneellisesti, jonka jälkeen tasoitustyö tehdään käsityönä leveän lastan avulla. Pohjamaalaus hoidetaan ruiskuttamalla ja telalla maalaten. Pohjamaalin päälle rakentajan on helppo telata lopullinen sävy.

– Maalari Pekka

* Messutaloon muuttava kuvitteellinen Taimin perhe on saanut inspiraationsa ihan tavallisesta suomalaisesta perheestä, ehkäpä juuri samanlaisesta kuin omasi!

Jukkatalon Taimi – sarjan muut osat