Pilvilinna – Taiteen ja tarinoiden talo

 

Oletko koskaan miettinyt miltä tuntuisi asua kuin saduissa? Kodissa, jonka kattona olisi sinitaivas, lattiana pumpulipilviä ja seinillä kiertäisivät tuhannet tarinat? Miten tällaisen kodin rakentaminen voisi olla mahdollista? Taiteilijat Raija ja Pentti Nokkala voivat vastata, miten tällainen koti rakennetaan ja miltä keskellä satumaailmaa asuminen tuntuu.

pilvilinna1

Taidetalo Pilvilinna on osoitus siitä, mihin lopputulokseen päästään, kun mukana on sopiva sekoitus sattumaa, uskoa unelmiin, oikeita yhteistyökumppaneita ja kovaa työtä. Ja kertoo Pilvilinna omaa tarinaansa myös siitä, miten yksilöllisiä kokonaisuuksia voikaan rakentaa, kun ammattilaiset ovat asialla.

 

Tarinan arvokas alku

 

Jo tämän tarinan alku on sopivasti satumainen. Alkusysäyksen projektille antoi itse tasavallan presidentti, joka ihastui Raija Nokkalan taiteeseen Uudenkaupungin Crusell-musiikkiviikoilla vuonna 2006. Taulun luovuttaminen Kultarannassa ja keskustelu Uuden kaupungin kulttuuritarjonnasta itse presidentin kanssa kirvoitti ajatuksen kaikille avoimesta taidetalosta.

Projektin tärkeäksi avainhenkilöksi muodostui talon suunnittelija Kari Paavilainen, jonka avulla solmittiin myös talokauppa Jukkatalon kanssa. – Meidän toiveemme olivat tietenkin hyvin yksilöllisiä ja persoonallisia, mutta hienosti taipuivat Jukkatalon elementit Pilvilinnan seiniksi, Raija kertoo.

Pilvilinnan rakennuspaikaksi valikoitui Raijalle ja Pentille rakas kesämökkipaikka ihan Uudenkaupungin keskustan kupeesta, meren rannalta. – Tällä samalla rannalla olimme viettäneet kesiä jo kahdenkymmenen vuoden ajan, Raija kertoo.

”Meidän toiveemme olivat tietenkin hyvin yksilöllisiä ja persoonallisia, mutta hienosti taipuivat Jukkatalon elementit Pilvilinnan seiniksi, Raija kertoo.”

Pilvilinna4

Tunteella ja taidolla rakennettu

Rakentaminen oli pitkä yli kolmen vuoden projekti, jossa valtaosa työstä tehtiin itse tai taitavan kirvesmiehen avustuksella. Pilvilinnassa riittää  persoonallisia ratkaisuja, joissa silmä viipyilee. Maalatut betonilattiat, seinillä kiertävät Raijan maalaukset tuhansine tarinoineen ja  erikoiset kattorakenteet kattoikkunoineen luovat taloon taianomaisen tunnelman. Merihuoneen lattiassa lainehtii meren värit ja takka on muurattu prinsessa Ruususen linnan muotoon. – Pilvilinna on sopivasti arjen yläpuolella, toteaa Raija.

Raijan työhuone sijaitsee tornissa, josta aukeaa esteettömät näkymät merelle. – Huoneen valo on ainutlaatuinen ja näkymät taiteen tekemiselle otolliset. Talossa on kaiken kaikkiaan 250m2, joista 50m2 ovat yksityisiä tiloja ja kaikki muut yleisölle avoimia.

– Pilvilinnassa on vuosien varrella järjestetty lukuisia tapahtumia, suurimpaan tilaan on rakennettu kerran jopa viidenkymmenen hengen teatterikatsomo, kertoo Raija.

pilvilinna3_paivitetty

pilvilinna5

Kaikille avoinna

 

Pilvilinna on alusta asti rakennettu kaikille avoimeksi taide-elämykseksi, jonka suojissa voi heittäytyä hetkeksi ihan toisiin todellisuuksiin. – Pilvilinna on suomen ainoa naivistinen taidetalo, kertoo Raija. Taide-elämykseen kuuluu talon lisäksi hurmaava pihapiiri pitsimökkeineen, taidepolku ja merenrannan vanhan saunan miljöö. –Leikkimielisyys ja huumori ovat tärkeä osa Pilvilinnaa, täällä voi riisua kaikki vaatimukset ja antaa taiteen yllättää, riemastuttaa, hoitaa ja puhdistaa.

Talon kunnossapito ja hoitaminen vievät taiteen tekemisen lisäksi Raijan ja Pentin ajan talvisin. – Kesäisin pyrimme avaamaan aina uudet näyttelyt. Meillä on paljon vakiovieraita, joita haluamme myös huomioida, kertoo Raija. Tänä vuonna Suomi 100 ja Uusikaupunki 400-vuotta teemat tulevat olemaan vahvasti esillä.

Pilvilinna on Raijalle ja Pentille paitsi koti, myös rakas elämäntapa. – Toivotamme vieraat lämpimästi tervetulleeksi taas ensi kesänä nauttimaan taiteesta ja taidetalon ympäristöstä!

Päästä mielikuvituksesi hetkeksi valloilleen ja pohdi, missä sinä haluaisit asua? Onpa sinun salainen haaveesi sitten Pilvilinnan kaltainen elämysten talo tai jotakin ihan muuta, löytyy Jukkatalon laajasta tiimistä ammattilaisia niin suunnittelemaan kuin toteuttamaankin sinun unelmasi.

 

”Aivan mahtavaa nähdä miten meiltä Jukkataloilta aikanaan toimitettu, arkkitehtuuriltaan täysin ainutlaatuinen talo on asukkaiden luovissa ja taiteellisissa käsissä muotoutunut nimensä mukaiseksi satumaiseksi pilvilinnaksi. Ratkaisu on Jukkatalon historiassa ainutlaatuinen.”

Suunnittelija Pekka Kurkinen Jukkatalo

pilvilinna2

Taidetalon tarkemmat yhteystiedot ja aukioloajat löydät Pilvilinnan omilta verkkosivuilta tai Facebookista.

www.facebook.com/taidetalopilvilinna/

www.nokkala.net/