Hyvin suunniteltu talotekniikka & toimiva arki

Lämmin, raikas ja toimiva koti on hyvän tekniikkasuunnittelun tärkein tuntomerkki. Mutta mitä kaikkea talotekniikan suunnittelussa on huomioitava? Entä mitkä ovat talotekniikan kuumimmat uutuudet. Jukkatalon tekninen johtaja Henri Autio jakoi hyviä vinkkejä talotekniikan suunnitteluun.

IMG_0202_2 Jotta voimme suunnitella asukkaalle tämän päivän vaatimuksiin sopivaa ja samalla aikaa kestävää talotekniikkaa, on seurattava koko ajan sitä, mitä alalla tapahtuu, kertoo Jukkatalon tekninen johtaja Henri Autio.

 

Millaisia vinkkejä antaisit asiakkaalle talotekniikan suunnitteluun?


1. Kodin vesipisteiden suunnittelu jo alkuvaiheessa

Kaikki kodin vesipisteet olisi hyvä suunnitella jo silloin kun talon pääkuvia luonnostellaan. Paitsi sisätilojen, myös pihan veden käytön tarve on hyvä pohtia ennakkoon. Onko talon ulkopuolella esimerkiksi tarvetta ulkovesipostille ja millä puolella taloa sen tulisi sijaita? Kastellaanko sillä pihakukkia tai missä autonpesupaikka sijaitsee? Ulkovesiposti vaatii tilavarauksen myös ulkoseinän sisäpuolelle, joten siellä tulisi olla jotain toisarvoista tilaa kuten tekninen tila, vaatehuone tai sopiva kiintokaluste, johon sisäpuolen putkiasennukset sijoitetaan.

 

2. Pieni satsaus – iso apu

Rivi- tai kerrostalosta uuteen omakotitaloon muuttavat eivät välttämättä osaa vaatia asioita, joita ei edellisessä asunnossakaan ole ollut. Hyvänä esimerkkinä tästä on keskuspölynimuri, joka sitä käyttäneelle on usein itsestäänselvyys. Ensirakentaja ei välttämättä tiedä kuinka pienellä rahalla hän saisi arkeaan helpottavia asioita.

Keittio_olohuone_rikkaimuri

 

3. Talotekniikka palvelemaan sisustusta

Tilojen sisustukseen ja toiminnallisuuteen on hyvä kiinnittää huomiota jo alussa, jotta niitä palvelevat sähköpisteet tulisi sijoitettua optimaalisesti. Pistorasioiden ja esimerkiksi LED-kohdevalojen sijoittelussa hyvällä suunnittelulla vaikutetaan merkittävästi kodin viihtyisyyteen ja käytännöllisyyteen.

_DSC9262Hyvässä valaistussuunnittelussa mietitään, millaista valoa missäkin tilassa tarvitaan.

 

Mitä eroa on sillä, tilaako asiakas talonsa muuttovalmiina vai pakettina? 

Perinteisissä pakettiratkaisuissa, joissa kuluttaja hankkii kaikki rakennuksen osa-alueet eri toimittajilta, voi yhteensovittaminen tulla heikosti huomioitua. Esimerkiksi sisustusvaiheessa voi tulla yllätyksenä koteloita ja kuiluja esimerkiksi viemärin tuuletusputken, ilmanvaihdon jäteilmakanavan tai vaikkapa liesituulettimen putken osalta. Muuttovalmiissa ratkaisuissa talotehtaan ammattilaiset suunnittelevat kokonaisuuden rakenteiden, talotekniikan, kiintokalusteiden ja sisustuksen osalta. Pakettitaloa rakentavan onkin hyvä joko itse valvoa tai antaa kokonaisvastuu kodin suunnittelusta sen osaavalle.

Rakenteiden, talotekniikan, kiintokalusteiden ja sisustuksen yhteensovittaminen on avain laadukkaaseen lopputulokseen.

 

Millaista apua asiakas saa talotekniikan suunnittelussa Jukkatalolta?

Sähkösuunnittelun osalta asiakas saa aina alustavat sähkösuunnitelmat tarkasteltavaksi sähköpostilla. Asiakas voi etukäteen tutustua talomyyjältä saamaansa tekniikkaesitteen avulla erilaisiin valaistusratkaisuihin. Esimerkiksi led-valaistus on tullut pysyvästi osaksi kotien sisustussuunnittelua.

Jukkatekniikka_esite

Sähkösuunnittelija antaa tarvittaessa vinkkejä ja suosituksia eri tyyppisten valaisinten sijoittelussa. Jukkatalon ammattisuunnittelijat auttavat pohtimaan, tarvitaanko tilassa yleisvaloa, kohdevalaistusta vai tavoitellaanko säädettävää tunnelmavalaistusta. Liiketunnistimet ja muut automaattiset ohjaukset lisäävät asumismukavuutta.

LVI-asioissa keskeisiä asioita ovat lämmitysmuoto ja vesikalusteet. Lämmönlähteissä yleisimmät ratkaisut sisältävät energiatehokasta lämpöpumpputekniikkaa. LVI-suunnittelijat auttavat parhaan ratkaisun löytämisessä erilaisten talojen ja perheiden tarpeisiin. Kosketusvapaa hana tai automaattisesti käynnistyvä bide-suihku voivat olla tavallisen perheen luksusta.

 

IMG_1428_2Kosketusvapaa hana on oiva valinta lapsiperheeseen.

 

Mikä talotekniikassa on suosituinta juuri nyt?

Langaton tiedonsiirto yleistyy

Kodin viihdelaitteissa ja etenkin äänentoistossa langaton Bluetooth -tiedonsiirto yleistyy. Rakentajan onkin nyt hyvä pohtia sähkösuunnittelijan kanssa laitetaanko kaiuttimet huomaamattomasti kattorakenteisiin ja asennetaan bluetooth -vastaanotin kiinteästi vaikkapa keittiön ovenpieleen. Tämän jälkeen lempimusiikkisi soi uudessa kodissa kätevästi älypuhelimen kautta ilman, että sotkuiset johdot lojuvat lattialla.

painikkeet + sormi RGB

 

Ilmanvaihto automatisoituu

Ilmanvaihtokoneiden automaatio on kehittynyt. Uusissa ilmanvaihtokoneissamme on poistoilman kosteutta mittaava anturi jo vakiona. Mikäli talosta poistettavan ilman kosteus kasvaa verrattuna edellisviikkojen keskiarvoon, kone tehostaa ilmanvaihtoa automaattisesti. Tarpeenmukainen ilmanvaihto säästää energiaa ja parantaa asumismukavuutta. Asukkaan ei jatkossa tarvitse pohtia mikä olisi sopiva puhallinnopeus milloinkin. Riittää, että ilmanvaihtokone ohjataan ”Kotona- tai Poissa” -tilaan, jolloin automatiikka ohjaa puhallinnopeudet asumistilanteen mukaan sopivaksi.

 

_DSC9244Tarpeenmukainen ilmanvaihto säästää energiaa ja pitää kodin raikkaana.