Katsaus sähkösuunnitelman tekemiseen

Pureuduimme aiemmassa artikkelissamme talotekniikkaan ja kokosimme parhaat vinkit talotekniikan suunnitteluun. Sähkösuunnitelman laatiminen on keskeinen osa talotekniikkaa. Ensirakentajalle voi tulla yllätyksenä, että oman kodin sähkösuunnitelma tulee olla valmiina jo siinä vaiheessa, kun koti on vasta paperilla.

Sähkösuunnitelman laatimisesta vastaa ammattilainen, mutta rakentajalla on tärkeä rooli olla kommentoimassa ja muokkaamassa suunnitelmaa yhdessä ammattilaisen kanssa niin, että se vastaa parhaiten omia tarpeita. Huolellinen perehtyminen sähkösuunnitelmaan säästää aikaa, rahaa ja vaivaa, kun vältytään toteutusvaiheessa turhilta muutostöiltä.

IMG_2634

Kokosimme muistilistan asioista, jotka kannattaa ottaa huomioon, kun kommentoit ja muokkaat oman kotisi sähkösuunnitelmaa!

Valaistus

Hyödynnä talon pohjapiirustusta kun suunnittelet kodin sisävalaistusta. Kulje mielikuvissasi sisällä talossa, ajattele erilaisia arjen tilanteita ja vastaa seuraaviin kysymyksiin: Mistä on hyvä saada eteisen valo päälle kotiin tullessa. Mihin haluat tunnelmavalaistuksen ja mihin hyvää yleisvaloa? Kysy rohkeasti, sähkösuunnittelija antaa mielellään vinkkejä suunnitteluun.

Valaistussuunnitelman voi teettää myös ulkopuolisella ammattilaisella. Tässäkin tilanteessa rakentajan omat toiveet ja tarpeet ovat etusijalla.

Haluatko automaattisesti syttyvän valon aamiaiskaappiin, hipaisukytkimellä toimivan valon kodin wc-tiloihin tai esimerkiksi liiketunnistimella toimivan valon vaatehuoneeseen?

Yleisvalaistukseen käytetään nykyään pääsääntöisesti led- valaistusta. Myös valojen sävy on hyvä miettiä tässä vaiheessa valmiiksi. Karkeasti puhutaan 3000 kelvinin lämpimästä – 4000 kelvinin neutraalista tai valkoisesta – ja 5000 kelvinin kylmästä valosta.

IMG_3902

Uutta kotia rakentaessa on hyvä mahdollisuus vaikuttaa valaistuksen pieniin yksityiskohtiin. Haluatko automaattisesti syttyvän valon aamiaiskaappiin, hipaisukytkimellä toimivan valon kodin wc-tiloihin tai esimerkiksi liiketunnistimella toimivan valon vaatehuoneeseen? Myös kylpy – ja saunatiloihin tulevat mahdolliset kuituvalot – ja muut erikoisratkaisut tulisi kirjata ylös sähkösuunnitelmaan.

Ulkovalaistuksen suunnittelu on myös osa sähkösuunnitelmaa. Talon ulkoseiniin sijoitettavat ulkovalot toimivat tarpeellisena valonlähteenä ja tuovat oikein sijoitettuna talon parhaat puolet esiin pimeälläkin. Sijoita seinävalaisimet niin, etteivät ne häikäise kulkijan silmää, mutta sijaitsevat riittävän korkealla, jotta koko valotehon saa hyödynnettyä. Sijoita valot paikoille, joissa valo korostaa talon arkkitehtuuria ja toisaalta valaisee kulkureittejä.

Talon ulkoseiniin sijoitettavat ulkovalot toimivat tarpeellisena valonlähteenä ja tuovat oikein sijoitettuna talon parhaat puolet esiin pimeälläkin

Nykypäivän tekniikka mahdollistaa erilaisia langattomia ohjausjärjestelmiä, joiden avulla on helppoa ja vaivatonta ohjata niin talossa kuuluvaa musiikkia, kuin valaistustakin. Näistä kannattaa keskustella sähkösuunnittelijoidemme kanssa.

Kodin muu sähköistys

Kiinnitä erityistä huomioita pistorasioiden sijoitteluun. Huolellinen paneutuminen tähän vaiheeseen palkitsee sinut monin verroin asumisvaiheessa. Tässäkin vaiheessa on hyvä pohtia tarpeitaan ja kysellä itseltään esimerkiksi seuraavia kysymyksiä: Missä haluat ladata puhelimen ja muut älylaitteet? Missä lataat sähköhammasharjan tai mille ikkunalle haluat ripustaa jouluvalot?

Suunnitteletko uuteen kotiin paikkaa videotykille tai integroitaville kaiuttimille? Myös näiden paikat tulee merkitä sähkösuunnitelmaan

IMG_6218

Keittiössä suositaan tason pinnasta nousevia tai tasoon upotettuja pistorasioita. Ikkunoille ripustettaville jouluvaloille kannattaa taas sijoittaa pistorasiat suoraan ikkunoiden päälle. Huomioi myös mahdollisuus kaappien sisälle sijoitettaville pistorasiolle niin wc-tiloissa kuin keittiössäkin. Suunnitteletko uuteen kotiin paikkaa videotykille tai integroitaville kaiuttimille? Myös näiden paikat tulee merkitä sähkösuunnitelmaan.

Huomioi sähkösuunnitelmassa myös talon ulkopuolelle tulevat sähkörasiat niin jouluvaloille, kuin muille ulkona tarpeellisille sähkölaitteille kuten auton imurille tai painepesurille.

Muuttovalmiiseen Jukkataloon on mahdollisuus valita kompakti Älypaketti, joka hyödyntää viimeisintä tekniikkaa. Älypaketin suosituimpia ominaisuuksia ovat älykkäät palovaroittimet, jotka tulipalon havaitessaan katkaisevat automaattisesti sähköt esimerkiksi liedeltä, saunan kiukaalta sekä keittiön ja kodinhoitohuoneen pistorasioilta. Kotona/poissa-toiminnolla taas voi helposti katkaista sähköt edellä mainituista sähköpisteistä, sulkea päävesiventtiilin ja kytkeä murtohälyttimet päälle.

Asumisen helppoutta on esimerkiksi autolämmityspistorasian ajastus mukavasti sisätiloista eikä perinteistä kellokytkimen säätämistä tarvitse tehdä ulkona pimeässä ja sormet palellen!

Henri Autio, tekninen johtaja

IMG_3852

muistilista

Tutustu sähkösuunnitelmaan ja merkkien selityksiin alla olevan kuvan avulla:

sähkösuunnitelma_esimerkki
selitykset_sähkösuunnitelma1