Keittiö on kodin keskipiste

Kodin tiloista keittiö on kovimmalla käytöllä aamusta iltaan. Aamulla unenpöpperössä napsautetaan päälle kahvinkeitin ja illalla ladotaan vielä viimeiset tiskit koneeseen ennen unia. Sillä, miten toiminnot on keittiössä sijoitettu on suuri merkitys arjen sujuvuudelle. 

Kokosimme tähän viisi kohtaa, jotka kannattaa ottaa huomioon kun menee keittiösuunnittelijan juttusille. Ammattilaisen kanssa ideoita on hyvä lähteä jalostamaan, kun toiveet ja tarpeet ovat itselle selvillä.

1. Omat tarpeet

Oletko aktiivinen ruuanlaittaja tai leipuri? Mieti tarkkaan minkälaista keittiönkäyttösi on tähän mennessä ollut ja minkälaisia asioita olet keittiöösi erityisesti kaivannut. Juotko kahvia? Toimisiko aamiaiskaappi sinun kotonasi? Tykkäätkö lueskella aamulla sanomalehteä? Nämä toiveet ja tarpeet ovat tärkeitä kun aloitat suunnittelun, älä tyydy totuttuun ratkaisuun, vaan tuo toiveesi rohkeasti esille, yhtä ainoaa oikeaa ratkaisua ei ole olemassakaan.

IMG_9506

2. Toiminnallisuus

Oletpa sitten aktiivinen ruuanlaittaja tai et, tietyt perusasiat kannattaa ottaa suunnittelussa huomioon. Tiskikone on mukavampi täyttää, kun se on nostettu lattiatasosta ylös. Kulkuväylät on syytä pitää tarpeeksi väljinä, näin ei kattilaa pöytään kantaessa törmäile muihin keittiössä hääräileviin. Perussääntö on, että lieden ympärille on syytä jättää laskutilaa vähintään 50cm per puoli. Mikron taas voi sijoittaa matalalle, näin lapsetkin yltävät sitä käyttämään.

Keittiöihin syntyy kaikenaikaa uusia innovaatioita, aamiaiskaappi löytyy jo monista uusista keittiösuunnitelmista. Lisäksi olemassa on erilaisia moottoroituja piilokaapistoja ja paljon muuta, suunnittelija tietää aina kauden kuumimmat trendit, kysy rohkeasti!

Luota laatikoihin. Kaappien sijaan laatikoita voi hyödyntää koko alaltaan, näin helpotat sekä tavaroiden löytämistä, että järjestyksenpitoa.

keittio_65_rgb

3. Materiaalit

Keittiökalusteiden materiaaleja löytyy jokaiseen makuun. Suosittuja tällä hetkellä ovat paitsi maalatut mdf-ovet myös hyvin kulutusta kestävät laminaattiovet. Markkinoille on vahvasti tulossa myös uutta nanoteknologiaa hyödyntävät ovimallit, joiden mattapintaisen materiaalin sanotaan sekä hylkivän hyvin likaa että olevan itseään korjaavaa, jolloin pintaa lämmittämällä pienet naarmut saadaan poistettua.

Laminaatti on edullinen ja kestävä keittiöntasojen materiaali, jonka laajasta valikoimasta löytyy sävyjä ja struktuureja jokaisen makuun. Kivitaso taas on arvokas ja ajaton valinta, jonka lämmönkestävyys tekee materiaalista kokkaajalle huolettoman.

keittio-165_rgb    keittio-162_rgb

4. Valaistus

Keittiöstä on hyvä löytyä sekä tehokasta suunnattavaa työskentelyvaloa, että hyvää häikäisemätöntä yleisvaloa. Erilaisilla ledeillä saat kattavan valaistuksen, kiinnitä huomiota erityisesti työtasojen päälle tuleviin valoihin, sekä lieden valaistukseen. Hämärässä kokkailu ei houkuttele ketään!

Katossa olevien valojen lisäksi hyviä keittiön valaistusvaihtoehtoja ovat seinävalaisimet ja erilaiset kalusteisiin integroitavat ledinauhat –ja valot. Värilämpötila vaikuttaa oleellisesti valaistuksen tunnelmaan. 3000 kelviniä on lämmintä valoa, 4000 kelviniä taas lähellä neutraalia valkoista valoa ja 5000 kelviniä jo aavistuksen sinertävä.

Valaistuksella voit vaikuttaa koko tilan tunnelmaan, korostaa tai häivyttää. Haluatko keittiön seinälle kauniin avohyllyn parhaille astioillesi? Korosta sitä oikein kohdennetulla valaistuksella! Suoraan sivulta tuleva valo taas on armoton pienelle pölylle ja murusille, joten sen oikea paikka ei ehkä ole keittiössä!

keittio-119_rgb

5. Hae inspiroivia ideoita!

Kauniita keittiöitä löytyy kaikista hintaluokista. Hae inspiraatiota ja ideoita lehdistä, blogeista ja keittiöaiheisilta nettisivuilta jo ennen suunnittelupalaveria. Kauniita keittiöratkaisuja löydät myös Jukkatalon verkkosivujen kuvagalleriasta: https://www.jukkatalo.fi/kuvagalleria/

Huolellinen suunnittelu palkitaan, omassa unelmien keittiössä kelpaa napsauttaa kahvinkeitin päälle unenpöpperöisenäkin. Nautinnollisia suunnitteluhetkiä!

IMG_9320