Pihamuokkauksen ABC

Hyvällä suunnittelulla pihatyöt tulee hoidettua kerralla kuntoon tehokkaasti ja vaivattomasti. Kokosimme tähän perusasioita, jotka jokaisen pihanlaittajan tulisi huomioida jo ennen kuin kaivuri saapuu tontille.

IMG_9202

1. Huomio kokonaisuuteen

Suunnittele suuret linjat joko itse tai käytä apuna pihasuunnittelijaa. Huomioi suunnitelmassa kulkureitit, parkkipaikat, lasten leikkipaikat, mahdollinen hyötypuutarha ja istutusryhmät.

2. Tärkeät kysymykset

Kiertele tontilla ja käy mielessäsi läpi arkisia tilanteita. Missä autot käännetään? Mistä ikkunasta haluan nähdä lasten leikkipaikalle? Mitä haluan katsella olohuoneen ikkunoista? Mistä haen talvella takkapuut? Minne auraan lumet? Missä kuivaan pyykit? Entä missä kohden tonttia pääse nauttimaan ilta-auringosta?

3. Rakennetun lähiympäristön huomioiminen suunnittelussa

Muista huomioida nykyiset ja tulevat naapurit suunnittelussa. Huomioimalla naapurien kulkureitit, oleskelualueet ja suuret ikkunat, voit vaikuttaa oman pihasi viihtyisyyteen.

4. Sopiva kasvillisuus

Sopivien kasvien valintaankin on olemassa muutamia perusperiaatteita. Muista, että sijoitat kasvit tarpeeksi etäälle talosta, jotta kasvien juuret eivät vahingoita talon routaeristyksiä tai perustuksia. Ohje-etäisyydet ovat :

– Pienet perennat ja pensaat vähintään puoli metriä rakennuksesta
– Isot pensaat vähintään kaksi metriä rakennuksesta
– Puut vähintään 5 metriä seinästä.

Valitse istutettava kasvillisuus kasvuvyöhykkeesi mukaan ja suosi yksittäisten istutusten sijaan mieluummin isoja kasviryhmiä, jolloin pihan hoito on helpompaa ja kasvit viihtyvät paremmin.

5. Teetä tai tee itse suunnitelma paperille

Kun pihasuunnitelma on ennen pihanmuokkaustöitä valmiina paperilla helpotat niin omaa kuin kaivurinkin työtä. Kaivuri voi kaivaa puille, pensaille ja istutusaltaille valmiit multaurat – ja kuopat, näin istuttaminen on huomattavasti miellyttävämpää!

6. Nauti työsi tuloksista

IMG_8906

Kiinalainen sananlaskukin sen sanoo:

Mikään ei ole niin tärkeää kuin puutarhanhoito – eikä sekään ole kovin tärkeää

IMG_9858