Pintamateriaalivalinnat – näin luodaan ehjä ja aikaa kestävä kokonaisuus

Oman kodin rakentaminen koostuu isoista kokonaisuuksista. Yksi kokonaisuus ovat kodin pintamateriaalit ja niiden valitseminen. Kauniita sekä kestäviä materiaaleja ja herkullisia väriyhdistelmiä riittää. Lähdimme etsimään vastausta siihen, miten näistä lukuisista vaihtoehdoista luodaan aikaa kestävä, kaunis ja persoonallinen kokonaisuus.

1. Suuret pinnat ensin

Materiaalivalinnat tulisi aloittaa suurilta pinnoilta, joten ensimmäiseksi kotiin on hyvä valita lattia – ja kattomateriaalit. Kulutusta kestävät laminaatti –tai vinyylilattiat ovat usein lapsiperheen valinta. Klassisista vaihtoehtoista pitävä päätyy parkettiin ja modernin kodin valinta voi olla esimerkiksi mikrosementti. Lattiamateriaalin sävy tulee vaikuttamaan myös kodin muihin pintamateriaalivalintoihin.

IMG_1214

2. Huomioi elämäntilanne

Lapsiperheen materiaalivalinnoissa kannattaa ottaa huomioon kauneuden lisäksi kulutuksenkestävyys. Myös kotieläimet lisäävät materiaaleille asetettavia vaatimuksia. Herkät paperitapetit eivät välttämättä ole paras valinta ruokailutiloihin lapsiperheessä. Suosi sen sijaan laadukkaita maaliseiniä, joilta on helppo pyyhkäistä sotkut kostealla ja nauti tapeteista vaikkapa makuuhuoneissa.

IMG_9845

3. Valitse yhtenäinen sävymaailma

Kylmiä ja lämpimiä sävyjä kannattaa sekoittaa vain harkiten. Ristiriitaiset sävyt tuovat kokonaisuuteen levottomuutta. Toisaalta harkittu sääntöjen rikkominen ja yksittäinen yllätysväri on joskus paikallaan. Parhaimmillaan se luo piristävän ja persoonallisen tunnelman. Vaaleat ja viileät värit suurentavat tilaa, kun taas tummat ja kirkkaat värit toimivat päinvastoin. Koko huoneen maalaaminen tai tapetointi samalla sävyllä luo ehjän ja voimakkaan vaikutelman.

Sopiva valkoisen sävy löytyy huomioimalla listojen, ovien ja kiintokalusteiden sävyt. Listat on yleensä maalattu rakennusteollisuuden käyttämällä lämpimällä valkoisella. Jos haluat listojen erottuvan valkoisempina, valitse astetta lämpimämpi sävy. Tummilla ikkunan puitteilla ja listoituksilla sen sijaan korostat ja terävöität ikkunoiden paikkoja.

kollaasi2

Harkittu sääntöjen rikkominen ja yksittäinen yllätysväri on joskus paikallaan. Parhaimmillaan se luo piristävän ja persoonallisen tunnelman.

4. Testaa ja tutustu

Materiaalit on helpompi valita, kun pääset näkemään kaikki mallipalat kerralla ja ehkäpä vielä oikeassa ympäristössä rakennuksella. Toisinaan myös koemaalaus on paikallaan, jos sävyvalinnat kovasti mietityttävät. Vieraile myös valmiissa kodeissa. Taloesittelyissä pääset näkemään esimerkiksi lattioita suurilta pinnoilta.

IMG_4819

5. Luota intuitioosi

Unelmien kodista on usein muodostunut omissa ajatuksissa vahva mielikuva. Luota tähän intuitioon kun lähdet valitsemaan materiaaleja. Oikeita ja vääriä ratkaisuja ei omaan kotiin ole olemassakaan!

kollaasi1

6. Apua ammattilaiselta

Jukkatalon muuttovalmiisiin kohteisiin valitaan pintamateriaalit ammattilaisen kanssa. Sisustussuunnittelija on nähnyt valtavasti eri kokonaisuuksia ja osaa ehkä ehdottaa juuri sitä puuttuvaa palasta kokonaisuuteen!