Osa 1/5

Sisustussuunnittelun ensiaskelilla

Rakentaminen Asuntomessuille on jännittävä projekti, kun huomioon pitää ottaa talossa vierailevat kymmenet tuhannet messukävijät. Tämä talo rakennetaan kuitenkin ensisijaisesti kodiksemme, joten sisustus on suunniteltu tuleva elämä mielessä pitäen.

Sisustuksen suunnittelu on aloitettu hyvissä ajoin eri tilojen ja pintamateriaalien suunnittelulla. Pintamateriaalit on käyty läpi yhdessä Jukkatalon sisustussuunnittelijan Sari Helinin kanssa. Tavoitteenamme oli valita harmonisia ja rauhallisia, aikaa kestäviä värisävyjä sekä laadukkaita ja miellyttäviä pintamateriaaleja.

Vuosikymmenet ovat jalostaneet sisustustyyliämme, maanläheiset sävyt ja selkeät muodot antavat tilaa sekä ajatuksille, että ikkunoista avautuvalle Saimaan selälle.

Pintamateriaalien valinnan jälkeen vuorossa oli sisustusmateriaalien suunnittelu. Kokosimme Sarin kanssa valittujen pintamateriaalien ympärille toivekalusteita, tekstiilejä ja piensisustusta. Muistot muodostavat tärkeän osan tätä kokonaisuutta. Kauniit, vuosikymmeniä mukana kulkeneet esineet tekevät kodista juuri meidän näköisemme.

Materiaalien tuntu on meille tärkeää, rapsahtavan raikas pellava, silkkisen pehmeä villa ja aito puu tuntuvat, näyttävät ja tuoksuvat kodilta.

Huolellinen suunnittelu helpottaa lopullisen kokonaisuuden luomista. Keräsimme Sarin kanssa vinkkejä, joilla pääset sisustussuunnittelun alkuun:

  1. Aloita suunnittelu suurilta pinnoilta.
  2. Ota suunnittelussa huomioon elämäntilanteesi, pikkulapsiperheessä toimivat eri asiat kuin kahden aikuisen taloudessa.
  3. Valitse pääväri, jonka ympärille keräät muita silmää miellyttäviä sävyjä, näin kokonaisuus säilyy harmonisena.
  4. Riko sopivasti sääntöjä. Yllättävä väsisävy, esine tai pintamateriaali saattavat tuoda juuri sen täydellisen loppusilauksen!
  5. Luota intuitioosi. Sisustuksessa ei ole oikeita tai vääriä ratkaisuja.
  6. Anna sävyille, struktuureille ja materiaaleille tilaa hengittää, liian monta huomiota herättävää kokonaisuutta yhdessä syövät voimaa toisiltaan. Esimerkiksi voimakas tapetti kaipaa ympärilleen rauhoittavia elementtejä.
  7. Nauti matkasta – sisustaminen on innostavaa ja inspiroivaa ja aina ihanasti kesken!

* Rauha ja Onni ovat kuvitteellisia hahmoja, joiden innoittajana on toiminut niin Mikkelin messutaloon muuttavat asukkaat, kuin muutkin tämän ajan dynaamiset, vahvasti elämäänsä elävät kuusikymppiset suomalaiset.